Blog

Blog

Data, wat moet je er mee?

Leuk hoor, lekker veel data verzamelen met gamification. Maar wat moet je er mee? Termen zoals First Party Data, Data Driven Marketing, Data Analysis: je hoort ze constant voorbij komen. Het moge duidelijk zijn; je moet data van klanten verzamelen om meer over ze weten te komen.

Maar wat doe je vervolgens met al die data? Hoe zorg je er nu voor dat de data die je hebt verzameld ook op de juiste manier gebruikt? In dit artikel vertellen we je er meer over.

share this article Share this article

Waarom is data zo hot?

De meeste bedrijven baseren hun productmarketing op buyer persona's van bepaalde type klanten. Deze persona's worden vaak gebasseerd op demografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht, nationaliteit, etniciteit en beroep. Dit is een strategie dat prima werkt voor de marketing bij de lancering van een nieuw product. Maar daarna moet je verder.

Je wil namelijk niet alleen weten wie in theorie je klanten zijn, maar vooral ook wie in de praktijk jouw (potentiële) klanten zijn. Welke groep mensen koopt jouw product nu niet. Waarom blijft de vervolgaankoop langer uit dan verwacht. Wat zijn de barrières?

Wij verzamelen veel data met onze marketing games. We doen daar, vaak onverwachte, kennis op waarom klanten kiezen voor een bepaald product of voor een specifiek merk. Vaak geeft deze data nieuwe inzichting in de buyer presona's. Deze data zal je tevens helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen in de marketingstrategie.

Hoe start je met het verzamelen van data?

Wij zijn van mening dat wanneer je als bedrijf succesvol wilt zijn, je moet weten wie je echte klant is om te zorgen dat je relevant bent. Maar hoe start je nu met het verzamelen van deze data?

Je kunt natuurlijk al je klanten gaan mailen en hen het hemd van het lijf vragen. Grote kans dat er weinig tot geen respons op komt. Dat is dus niet de manier, als je het ons vraagt. Dit kan veel leuker en interactiever. Zo kan een matchmaker quiz een ideale manier zijn om erachter te komen wie jouw klant is en wat zij van jou nodig hebben. Via een matchmaker wordt op laagdrempelige manier de interactie aangegaan met de deelnemer.

Zo hebben wij voor een internationale retailer in sport- en outdoorartikelen de "kampeermatchmaker" ontwikkelt. Je denkt, misschien kamperen is kamperen, maar dit is natuurlijk absoluut niet waar. Ga je met vrienden naar een festival, of wil je een paar weken met je gezin op pad, je behoefte is totaal anders. Dat maakt het ook nog eens lastig voor klanten om de juiste gear uit te zoeken voor zijn of haar trip.

In de matchmaker quiz werden er een aantal vragen gesteld over de kampeertrip, samenstelling van het reisgezelschap en behoefte. Aan het einde van de quiz kreeg de deelnemer een kampeerprofiel met daarbij de producten die daarvoor het best geschikt zijn. Voor de consument een handige tool om goed voorbereid op reis te gaan, maar voor de marketeer ook fantastische data over de kampeerbeleving van potentiële klanten.

Hoe zet je deze data succesvol in?

1. Zorg ervoor dat de data gestructureerd wordt opgeslagen

De meeste CRM systemen zijn zo ingericht dat je alles wat je maar wil van je klanten kunt opslaan, maar zorg ervoor dat dit ook op de juiste manier gebeurd. Zo hebben al onze games een koppeling met verschillende CRM-systemen, zoals Salesforce, om er voor te zorgen dat de data op een gestructureerde manier wordt opgeslagen en gebruikt kan worden.

2. Don’t be an one day fly

Maak een plan! Bedenk wat je wilt bereiken als je data gaat verzamelen. Want wat ga je doen als je eenmaal weet wat voor "kampeertype" jouw klant is. Wil je daarna meer weten?

Data is pas nuttig als het voor de lange termijn en met een duidelijke strategie wordt verzameld.

3. Gebruik de data om relevant te zijn voor jouw klanten

Het lijkt een schot voor open doel, maar in de praktijk zien we dit nog vaak mis gaan. Zo krijgen veel te vaak mensen nog de verkeerde aanbiedingen. Denk maar eens aan een aanbieding voor een gezinsvakantie aan alleenstaanden. Of een nieuwe shampoo voor kale mannen.

Dat is niet alleen zonde van je marketingbudget, maar het is niet effectief en doet ook afbreuk aan de beleving van je product. Zorg dat je relevante én recente data van je klanten hebt, zodat je kunt segmenteren op doelgroep om zo relevante aanbiedingen te kunnen doen.

4. Analyseer de data regelmatig

Niets zo veranderlijk als de mens. Dus ook data is aan verandering onderhevig. De data die je vorig jaar hebt verzameld, kan nu alweer gedateerd zijn. Blijf dus regelmatig data analyseren en pas daarop ook de strategie aan voor het verzamelen. Voor de analyse zijn dashboard tools beschikbaar zoals Salesforce Tableau of Microsoft Power BI. Deze tools geven je de mogelijkheid om visueel inzichtelijk te krijgen waar je data uit bestaat en hoe deze is verdeeld.

Kortom, data is hot. Maar een langetermijnstrategie is nodig om met de toekomst van jouw klanten mee te gaan. Ratsibambam is dé marketing gamification expert en helpt veel bedrijven met het verzamelen van allerlei soorten data op een gestructureerde manier. Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk onze cases op ratsibambam.com

contact

Interested in marketing gamification?

Contact us for a demo

Share this on:

x